Thursday, April 30, 2009

Fitnah Kiri Kanan..Depan Belakang

...Bismillahhirrahmanirrahim...

Sebelum aku memulakan ulang kaji untuk exam akhir sem, aku termenung sebentar dan dengan izin Allah juga aku terfikir dan membuatkan aku tertanya-tanya apa yang perlu dilakukan untuk menyelamatkan diri ini?.

Alam dunia yang sedang kita tempuhi ini adalah tempat ujian dan menuai tanaman, tetapi bukanlah tempat untuk bersenang lenang dengan lekanya sehingga kita melupakan kehidupan yang kekal abadi dimana disana kita akan mengutip hasil buahnya.

Kerap kali kita leka dan lalai, mungkin faktor besarnya adalah persekitaran yang tidak mendidik jiwa untuk senantiasa mengingati hari Akhirat.

Terfikir juga aku, apabila aku bertemu dengan manusia-manusia yang sedang leka dengan kehidupan dunia sehingga menggangap remeh untuk menjadikan Islam sebagai acuan dalam kehidupan. Jadi bagaimana ingin aku mengajak mereka?.

Terfikir juga aku apbila aku berhadapan dengan mereka yang tertipu dengan amalan mereka tanpa berfikir dan merenung kembali "adakah amalan yang aku lakukan ini menepati dengan apa yang dikehendaki oleh Allah dan Rasulnya?" Jadi bagaimana ingin aku menyampaikannya?.

Terfikir juga aku apabila aku berhadapan dengan diri aku, mengapa engkau gemar memerhatikan perilaku manusia-manusia di sekitarmu dan menghukum mereka mengikut perkiraan dirimu saja sehingga kadang-kadang menimbulkan perasaan yang bukan-bukan kepada saudara kau sendiri(umat Islam disekeliling ku)? Sehinggakan aku tidak memikirkan diri sendiri, yang penting aku tegur dan sampaikan, tapi diri ini tetap juga tertipu dan mengikut hawa nafsu...apa semua ini!?.

Bagi manusia ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran, di muka dan di belakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak merobah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merobah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum, maka tak ada yang dapat menolaknya; dan sekali-kali tak ada pelindung bagi mereka selain Dia. -Ar Ra'd ayat 11-

Apa yang perlu aku lakukan?

Timbul dihati ini untuk mengatakan engkau perlu berjihad!

Menentang hawa nafsu!

Melawan syaitan dan mengetahui tipu dayanya!

Ahh...! Berat sungguh aku rasakan...................................................

Ya Rabb..................
Ya Rabb..................
Ya Rabb..................

Selamatkan aku dari fitnah hidup dan mati.

Aku sungguh merasa tertekan dengan pelbagai perasaan yang menganggu jiwa ku ini,
dimana Engkau sendiri telah berkata.

dan jiwa serta penyempurnaannya (ciptaannya),

maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya.
sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu,

dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya. - Asy Syams ayat 7-10-


Untuk menyucikan jiwa inilah,
Aku perlu menghadapi segala rintangan,
Aku berharap pada Engkau Ya Rabb,
Agar bimbinglah aku,
Janganlah engkau mengabaikan aku,
Masukkanlah aku di kalangan orang-orang yang beruntung.

No comments:

Post a Comment

Biarlah dgn berilmiah...